Ga naar de inhoud

Werkcollege: Hartmut Rosa en zijn onderzoek naar de onbeschikbaarheid van de wereld en het leven

 

Hartmut Rosa en zijn onderzoek naar de onbeschikbaarheid van de wereld en het leven” 
 

De filosofie komt pas waarlijk tot leven wanneer je samen met anderen primaire teksten leest en daarover met elkaar in gesprek gaat, vandaar dat FIAND behalve hoorcolleges ook werkcolleges aanbiedt. Tijdens deze cursus gaat onze aandacht uit naar de Duitse socioloog en filosoof Hartmut Rosa, die in het Nederlandse taalgebied een toenemende bekendheid geniet, zoals blijkt uit de vertaling van enkele van zijn boeken. Onze keuze is gevallen op het boek met de titel Onbeschikbaarheid (de oorspronkelijke titel luidt Unverfügbarkeit).

wilt u meer lezen

 

In dit boek verdedigt Rosa de stelling ‘dat een volledig beschikbaar gemaakte wereld een wereld zou zijn die voor ons “dood” is, waarmee we niet langer een levende relatie 22 feiten over sneeuw in Tirolkunnen aangaan, waarin we onszelf bevriezen in een soort collectieve “burn-out”, terwijl we onszelf kapotlopen in een tredmolen’ (p. 12). Zeker vanaf de moderne tijd streeft de mens ernaar de wereld volledig beheersbaar en beschikbaar te maken door middel van berekeningen, doch ondanks alle successen wordt hij steeds weer opnieuw geconfronteerd met de fundamentele onbeschikbaarheid van de wereld en het leven. De recente corona-pandemie leverde eens temeer het bewijs dat we nooit volledig heer en meester over de wereld en het leven zullen zijn. En dat is maar goed ook, want zouden we in onze megalomane opzet slagen dan staan we uiteindelijk oog in oog met een doodse wereld. Voor Rosa is hier sprake van een wereld waarmee geen resonerende relatie mogelijk is, een wereld waarnaar we niet hoeven te luisteren aangezien hij in zijn doodsheid nietszeggend is geworden. Een van de sleutelbegrippen van Rosa is het begrip ‘resonantie’, waar we tijdens de lezing van de tekst wat meer zicht op hopen te krijgen. In ieder geval is voor een resonerende relatie met de wereld een andere manier van in-de-wereld-zijn vereist. Uiteindelijk gaat het om een toegankelijkheid van de wereld zonder dat zij met beschikbaarheid mag worden verward.

sluiten

 

Over de docent: Drs. Nico Dieteren verzorgt, na afronding van de studies Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie, al meer dan twintig jaar cursussen filosofie. Zo was hij onder andere van 1996-2020 als docent filosofie werkzaam voor HOVO Nijmegen.

[/su_box]

 

.
 
 
Tijdstip cursus:

Vrijdagochtend van 10.30-12.30 uur

Cursusdata:

10 mei, 24 mei, 7 juni en 21 juni (mogelijk een extra college op 5 juli)

Onderwijsvorm:

4 werkcolleges met max. 12 deelnemers

Literatuur

Hartmut Rosa: Onbeschikbaarheid (20232).

De tekst wordt door FIAND aan de cursisten uitgedeeld.

Kosten: 120 euro
Locatie: Titus Brandsma Memorial Nijmegen (Vincentiuszaal)
  Stijn Buysstraat 11 6512 CJ  NIJMEGEN (dichtbij NS-station en Keizer Karelplein)
aanmelden:  via email: n.dieteren@chello.nl
belangrijke opmerking: 

Voor een goed verloop van de werkcolleges mag de groep niet te groot zijn, daarom zullen er maximaal twaalf cursisten kunnen deelnemen.