Ga naar de inhoud

Werkcollege

Jean-Paul Sartres lezing Existentialisme is humanisme
Jean-Paul Sartre - Dialectic SpiritualismDe filosofie komt pas waarlijk tot leven wanneer je samen met anderen primaire teksten leest en daarover met elkaar in gesprek gaat, vandaar dat FIAND behalve hoorcolleges ook werkcolleges aanbiedt. Tijdens deze cursus gaat onze aandacht uit naar de illustere Franse filosoof Jean-Paul Sartre (1905-1980), wiens werk zich de laatste jaren weer in een grote belangstelling mag verheugen. Onze aandacht gaat tijdens de colleges uit naar de lezing Existentialisme is humanisme, die Sartre in oktober 1945 hield en die het beste kan worden gezien als een populaire presentatie van zijn existentialistische filosofie. Deze lezing is dus een prima inleiding in het denken van Sartre aangezien ze ons een eerste kennismaking biedt met de grondslagen van zijn filosofie, die in de Duitse fenomenologie (Husserl, Heidegger) haar belangrijkste inspiratiebron vindt. Uitgangspunt van het existentialisme is onze eigen menselijke existentie, die altijd verweven is met de wereld. Sartres grote voorbeeld.

wilt u meer lezen

Le 22 octobre 1964, Jean-Paul Sartre a refusé le prix NobelHeidegger noemde in zijn hoofdwerk Sein und Zeit (1927) het in-de-wereld-zijn dan ook de grondstructuur van de menselijke existentie. Voor Sartre leidt deze verwevenheid met de wereld tot een filosofie die ook humanistisch is, want de betrokkenheid op de wereld is niet denkbaar zonder de betrokkenheid op de mensen om ons heen. Deze bekentenis tot het humanisme markeert ook een duidelijke afstand tot Heidegger, die zich in zijn Brief über den Humanismus (1949) enkele jaren later heel nadrukkelijk van het humanisme distantieerde en het veroordeelde als een extreme vorm van zijnsvergetelheid. Voor Sartre is zijn humanistische engagement daarentegen onlosmakelijk verbonden met de primaire waarde waardoor een mens zich in zijn existentie moet laten leiden, namelijk zijn vrijheid! Niet voor niets zegt Sartre dat de mens veroordeeld of gedoemd is tot vrijheid.

sluiten

 

 

Over de docent: Drs. Nico Dieteren verzorgt, na afronding van de studies Nederlandse taal- en letterkunde en filosofie, al meer dan twintig jaar cursussen filosofie. Zo was hij onder andere van 1996-2020 als docent filosofie werkzaam voor HOVO Nijmegen. .

 

 

Tijdstip cursus:

Vrijdagochtend van 10.30-12.30 uur

Cursusdata:

23 mei, 6 juni, 20 juni en 4 juli (mogelijk een extra college op 11 juli)

Onderwijsvorm:

4 werkcolleges met max. 12 deelnemers

Literatuur

Jean-Paul Sartre: Existentialisme is humanisme (nieuwe Nederlandse vertaling 2025).

De tekst wordt door FIAND aan de cursisten uitgedeeld.

Kosten: 120 euro
Locatie: Titus Brandsma Memorial Nijmegen (Vincentiuszaal)
  Stijn Buysstraat 11 6512 CJ  NIJMEGEN (dichtbij NS-station en Keizer Karelplein)
aanmelden:  via email: n.dieteren@chello.nl
belangrijke opmerking: 

Voor een goed verloop van de werkcolleges mag de groep niet te groot zijn, daarom zullen er maximaal twaalf cursisten kunnen deelnemen.

belangrijke opmerking: 

Dit is een werkcollege.  Via n.dieteren@chello.nl kunt u uw belangstelling kenbaar maken.

Voor een goed verloop van de werkcolleges mag de groep niet te groot zijn, daarom zullen er maximaal twaalf cursisten kunnen deelnemen.

 

 

FIAND.nl
Average rating:  
 0 reviews